Förbrukade sprutor. Drago Prvulovic / TT
1 av 2
Förbrukade sprutor. Foto: Drago Prvulovic/TT. (Arkivbild)
Denise Norström (S) regionråd i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Denise Norström (S), regionråd Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Sprututbyte för narkomaner planeras i Västerås

0:59 min

Region Västmanland ska öppna en mottagning där narkomaner kan byta ut sina sprutor. Frågan ska utredas skyndsamt, säger Denise Norström (S), ordförande i regionstyrelsen.

Syftet är bland annat att minska smittspridning av blodöverförda sjukdomar.

Igår fattade majoriteten i regionstyrelsen beslut om att utreda frågan vidare och det skyndsamt, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande.

– Vi vill utreda hur det ska gå till så att det blir ordentligt. Att vi också ska ha tid att diskutera med Västerås stad eftersom det är i Västerås den ska ligga, säger Denise Norström, och tillägger:

– Vi har flest injicerade narkomaner här och kommunen måste få möjlighet att påverka hur det här ska se ut och hur det ska fungera.

I utredningen ingår samtal med Västerås stad och även med de andra kommunerna i länet.  

Mottagningen ska bli en så kallad lågtröskelmottagning ska vara placerad i Västerås och där ska missbrukare erbjudas sprututbyte, provtagning, samtal och kontakt med kurator och barnmorska.

Syftet med mottagningen är att minska risken för spridning av blodöverförda sjukdomar, som Hiv, hepatit C och hepatit B.

Tanken är också att människor ska få hjälp att lämna sitt missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".