Ayad Awini utanför Trafikverket i Borlänge.
Ayad Awini utanför Trafikverket i Borlänge. Foto: Privat.

Ayads första praktikplats

4:19 min

Efter ett par års svenskastudier har vd:n Ayad Awini från Syrien fått en praktikplats på Trafikverket i Borlänge. Men där räcker inte vardagssvenskan till.

På sajten Ett nytt Sverige hittar du mer om Ayad och andra nya svenskar.

– Första dagen förstod jag inte vad de sa. Ingenting. Jag bara tittade. Det var ett annat språk, berättar Ayad.  

Ja, det blev en rejäl krock för Ayad, som visserligen läst svenska på SFI och sen grundläggande svenska på distans, men det är ändå långt ifrån Trafikverkets fackspråk.

Men Ayad är tacksam för praktikplatsen. För han blev inte antagen till den undersköterskeutbildning han tidigare uppmanats att söka. Istället pluggar han grundläggande vårdsvenska en dag i veckan, som en förberedelse för undersköterskeutbildning.

Men när Trafikverkets erbjudande om praktik kom, så nappade han direkt. Det var ju det här han hade önskat. Att få prova en svensk arbetsplats. Så nu har han praktik på Trafikverket, på deltid på HR-avdelningen, där han nu till en början matar in koder och uppgifter i ett administrativt datasystem.

Han har jobbat mycket med administration och data i Syrien så själva arbetsuppgifterna är inte svåra.

– Det är språket som är svårt. jag har problem med språket, inte med att jobba. I mitt hemland jobbade jag 16 timmar per dag, men på arabiska och engelska. 

Än så länge har det bara gått ett par veckor av den tre månader långa praktiken på Trafikverket. Ayad har fortfarande svårt att prata men han förstår mer än han gjorde första dagen. Så han hoppas och tror att det ska bli bättre.

Han försöker lära sig alla tekniska termer, och så lyssnar han på svensk radio, på P4. 

– Jag förstår inte allt, men jag lyssnar. Det är bra för mig. 

Mer om Ayad Awini i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".