Virsbo brandstation
Om många deltidsbrandmän slutar kan det bli små brandstationer som drabbas - som den här i Virsbo. Foto: Anna Mi Skoog/Sveriges Radio

Småorter kan drabbas om deltidsbrandmän slutar

1:58 min

Om en månad träder deltidsbrandmännens kritiserade avtal i kraft. Många har hotat att sluta i protest . I Virsbo är många oroliga för hur det ska gå med deltidsbrandkåren.

Tiden är knapp att hitta lösningar för att få deltidsbrandmännen att vilja stanna kvar i yrket.

– Självklart är jag orolig, det är viktigt för oss här i Virsbo att vi har brandkår, säger Pentti Mäläskä, boende i Virsbo till P4 Västmanland..

– Jag menar, de är ju närmast och kommer ju ut fortast och har bäst lokalkännedom, säger Gerd Svensson, en annan ortsbo.

– Det vore näst intill något brottsligt att kunna ta bort en sådan viktig funktion, tycker Örjan Karlsson i Virsbo.

Några av de deltidsbrandmän i länet som först ville sluta har nu dragit tillbaka sina uppsägningar och inlett en dialog med arbetsgivaren.

Men om ingen lösning kommer till stånd kan det slå hårt mot flera mindre orter i länet, enligt Per Höglund på avdelningen för samhällsutveckling på Länsstyrelsen i Västmanland, som har tillsynsansvar för länets räddningstjänster.

– De som är väldigt långt ifrån någon annan brandstation ... det är väl där som det kan det få störst konsekvenser. Som Virsbo. Det är ju relativt långt att åka till, säger Per Höglund till P4 Västmanland.  

Om deltidsbrandmännen blir för få kan det leda till att brandkårer på mindre orter inte längre kan göra samma slags insatser som man gör i dag. 

– I värsta fall får man väl säga att om du bor du i den här lilla orten så har du sämre räddningstjänst. Det är redan en realitet i dag på flera orter i Sverige.

– Man klarar inte en invändig livräddande insats, utan man har en första bil som kommer, med en eller två personer, och sedan får man vänta på huvudstyrkan som kommer sedan, förklarar Per Höglund.

Nyligen höll han ett möte med alla länets räddningschefer.

­– De känner stort tryck på sig att försöka hitta en lösning. Och jag hoppas att de kommer att lyckas.

Men för många deltidsbrandmän kan det redan vara för sent, befarar Magnus Sjöholm, ombudsman på brandfacket BRF.

– Även om vi skulle försöka rädda upp det här, så är det tyvärr många som inte kommer tillbaka i alla fall. Man har kämpat, jobbat dubbelt, och man har ställt upp … De är less, helt enkelt, säger han. till P4 Västmanland.

Virsbo var en av de orter som präglades starkt av den stora skogsbranden 2014.

– Det sitter ju kvar i huvudet. Det glömmer man ju aldrig, säger Gerd Svensson.

Deltidsbrandmännen i Virsbo gjorde också en stor insats i samband med branden.

­– Ja, verkligen. Om vi inte hade haft dem, hur fan skulle det ha blivit då? undrar Pentti Mäläskä.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".