Magnus Edström och Anders Teljebäck under dagens presskonferens.
Magnus Edström (MP) och Anders Teljebäck (S) under dagens presskonferens. Foto: Samuel Sillén. Sveriges Radio.

Amazon etablerar sig i Västerås

1:02 min

Amazon Web Services etablerar nya datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Det är den största etableringen i Västerås under överskådlig tid, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S).

Att Amazon Web Services, som är en del av amerikanska IT-jätten Amazon.com, etablerar sig i Västerås är något som välkomnas av kommunalrådet Anders Teljebäck (S) i Västerås.

– De har teknologi som ligger i framkant och det passar in i vår teknologiska profil som vi har här i Västerås som en teknikstad.

– Det är en del av bilden av Västerås, av vår vision staden utan gränser 2026 och det är också den del av vår vilja att bli ett digitaliseringscentrum i världen, tillägger Anders Teljebäck.

Hur kommer det sig att de väljer att etablera sig i Västerås?

– Dels har det att göra med teknologihöjden som vi har. Vi har bra förutsättningar, det är säkert, det finns el och alla de förutsättningar som ska finnas på plats, säger Anders Teljebäck.

Verksamheten handlar bland annat om molnbaserade plattformstjänster.

Etableringen skapar gränslösa utvecklingsmöjligheter som idag inte går att överblicka, säger miljöpartisten Magnus Edström, ordförande i fastighetsnämnden i Västerås.

Kommer etableringen att ge nya arbetstillfällen?

– Konkret hur många arbetstillfällen det rör sig om det kan man titta på andra etableringar som har varit. Men det kommer att bli väldigt många kvalificerade ingenjörstjänster, säger Anders Teljebäck.

Datacentret kommer att finnas norr om Finnslätten i Västerås.

Förutom i Västerås öppnar Amazon Web Services även datacenter, så kallade availability zones, i Eskilstuna och Katrineholm.

Hur stor investering det handlar om vill inte företagets vd Andy Jassy, avslöja.

– Vi avslöjar aldrig våra investeringar per region. Men det är en stor investering, inte bara i själva infrastrukturen, utan också i personal vi anställer, säger han till Dagens Industri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".