Ulrika Johansson är planarkitekt i Hallstahammars kommun.
1 av 4
Ulrika Johansson är planarkitekt i Hallstahammars kommun. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Där förskolan Myran låg i Kolbäck ska byggas lägenheter.
2 av 4
Där förskolan Myran låg i Kolbäck ska byggas lägenheter. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Planarkitekt Ulrika Johansson bredvid vattentornet där det planeras för villatomter.
3 av 4
Planarkitekt Ulrika Johansson bredvid vattentornet där det planeras för villatomter. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Kolbäcksbon Aira Haapaoja välkomnar nya bostäder.
4 av 4
Kolbäcksbon Aira Haapaoja välkomnar nya bostäder. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Kolbäck växer med både lägenheter och villor

1:34 min

I Kolbäck planeras för både flerfamiljshus och villor. Det ska bli lägenheter där förskolan Myran legat och villatomter bredvid vattentornet, säger planarkitekt Ulrika Johansson.

Bara markarbeten återstår efter rivningen av förskolan Myran, som möjliggör nybyggnation med mellan 30 och 40 lägenheter i centrala Kolbäck.

Detaljplanen har vunnit laga kraft.

– Nu är vi redo att börja använda den här tomten till bostadsbebyggelse. Det blir lägenhetshus mellan tre och fem våningar höga, säger Ulrika Johansson som är planarkitekt i Hallstahammars kommun.

Vem eller vilka som ska bygga är inte klart än. Men vilken typ av hus det blir beror på vad folk vill bygga, säger Ulrika Johansson.

Men i lilla Kolbäck med runt 2 000 invånare finns behov av ännu fler bostäder. Alldeles bakom tomten där förskolan legat finns kvarteret Vattentornet.

Här har legat ett cementgjuteri och i folkmun kallas området "Cementgjuteritomten". Den här detaljplanen är inte klar än men siktet är i alla fall inställt på bostäder.

– Nu har villatomterna tagit slut i Kolbäck. Det är framförallt det vi planerar på den här ytan. Att koppla samman det nya Vallmobostadsområdet med de befintliga villor som finns här i den gamla delen av Kolbäck.

Och det behövs nya bostäder, tycker Kolbäcksbon Aira Haapaoja:

– Ja, det gör det, och för äldre. Vi blir äldre och äldre här också, och det är inte så många hus som har hiss, det är det som är jobbigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".