Ett hyreshus sett nerifrån.
Foto: Anders Wiklund/TT

Svarta hyreskontrakt ökar i bostadsbristens spår

1:46 min

Oriktiga andrahandskontrakt och handel med falska adresser ökar i takt med bostadsbristen. Det förekommer även i Västmanland, säger Västerås kommunala bostadsbolag Mimers vd Mikael Källqvist.

– Det är ju bara tragiskt att det är så svårt på bostadsmarknaden så en del människor råkar in i sådana här situationer.

– Och det är klart att det är de som står längst från bostadsmarknaden, som inte haft möjlighet att stå i vår kö, är sårbarast, säger Mikael Källqvist till P4 Västmanland.

Hur omfattande problemen med svarta hyreskontrakt är i Västmanland är det ingen som riktigt vet. Men bostadsbolaget Mimer har två anställda som enbart arbetar med de här frågorna.

– Uppfinningsrikedomen på alla typer av oriktiga hyresförhållanden ökar. Och det är den gamla typen av försäljning av kontrakt, till att man skriver sig på en adress som man inte stadigvarande bor på, förklarar han.

Ibland är det Mimers egna anställda som upptäcker att något inte står rätt till. Ibland är det också grannar som slår larm. Det leder oftast till att lägenhetsinnehavaren sägs upp och får lämna sin lägenhet.

Förra året var det 40 lägenhetskontrakt hos Mimer som sades upp på sådana grunder.

– Och redan i år, under 2017, har man friställt 14 lägenheter, berättar Mikael Källqvist.­

Regeringen har tillsatt en utredning som ska föreslå åtgärder mot handeln med hyreskontrakt. Utredningen ska vara klar i november.

I sina direktiv skriver regeringen att mycket tyder på att den olagliga handeln med hyreskontrakt har kopplingar till organiserad brottslighet.

– Det är ingenting som vi känner till här i Västmanland. Det här är ett storstadsproblem, och vår erfarenhet är ju tyvärr att det kan bli en spridning så småningom, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman i Västmanland. 

– Men för oss så finns inga kända fall, och vi har inga anmälningar om det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".