Anders Ekman från Sala.
Anders Ekman från Sala. Foto: TT och privat

Anders från Sala har upplevt två dramatiska attentat

4:31 min

2011 befann sig Anders Ekman från Sala i Oslo när bomben i regeringskvarteren detonerade. I fredags var han i närheten av Drottninggatan i Stockholm. Hör honom berätta om dramatiken.

I juli 2011 lamslogs Norge efter att Anders Behring Breivik först sprängt en bomb i centrala Oslo för att sedan ta sig till ön Utöya där han dödade 69 människor, mest ungdomar.

Bomben i Oslo dödade 8 människor. På plats i centrala Oslo, nära där bomben exploderade, befann sig då Salabördige Anders Ekman.

I fredags när en man stal en lastbil och satte fart längs Drottninggatan i Stockholm innan han kraschade in i Åhléns entré, ett dåd som dödade fyra människor och skadade många, fanns Anders på plats även där.

– Jag jobbar i en butik som ligger cirka 80 meter från Drottninggatan. Det kom människor löpande in i butiken som var livrädda. Man hamnar som i en chockbubbla både fysiskt och psykiskt, säger Anders som först trodde att det var någon butik som utsattes för ett rån.

– Det var exakt samma känslor som när jag var i Oslo. Det var obehagligt att få de flashbacksen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".