Misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov fångad på övervakningskamera efter dådet på Drottninggatan.
Foto: Polisen

39-åring häktad för terrordåd - kommer sinnesundersökas

2:08 min

Stockholms tingsrätt har häktat Rakhmat Akilov på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Han erkänner, via sin advokat, det dödliga lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i fredags.

Följ Ekots direktrapportering.

Akilov kommer att genomgå en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning.

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför rätten vid dagens häktningsförhandling, som till största delen hölls bakom stängda dörrar, vilket åklagaren Hans Ihrman begärt.

Precis efter beskedet om att Akilov erkänner beslutade Stockholms tingsrätt att den fortsatta förhandlingen ska ske bakom stängda dörrar, vilket åklagaren begärt.

Åklagaren har också begärt Akilov häktad med särskilda restriktioner, något som Eriksson sa att försvaret eventuellt kan komma att motsätta sig beroende på vilka dessa restriktioner är. 

Den 39-årige misstänkte terroristen kom till säkerhetssalen i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen. Han sade inget under den korta tid som journalister fick vara i salen.

Men trots Akilovs erkännande så kommer förundersökningen att fortsätta som normalt, säger terrorforskaren Hans Brun till Ekot. 

- Man kan inte enbart dömas på erkännande. Det krävs annan bevisning också som domstolen måste få värdera. 

Fyra människor miste livet i terrordådet: en svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Uddevalla, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, enligt Stockholm läns landsting. Två av dem är allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning. Sju personer har lindriga skador.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".