laptop
1 av 2
Foto: Marcio Jose Sanchez/TT
Daniel Lindström på underrättelseavdelningen vid polisen i Västmanland.
2 av 2
Daniel Lindström på polisens underrättelseavdelning. Foto: Eva Kleppe/SR Västmanland

Underrättelsepolisen: Svårt att ha koll på enstaka radikala individer

1:21 min

Stockholms tingsrätt har idag häktat 39-årige Rakhmat Akilov, på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Enligt Ekot kan den nu häktade 39-åringen, genom sina aktiviteter i sociala medier, kopplas till stridande islamistiska grupper i Syrien.

Daniel Lindström, Inspektör vid polisen i Västmanlands underrättelseavdelning, säger att polisen till stora delar har koll på förekomsten av liknande grupper här i länet.

– Det är inget som vi har några belägg för att säga att det finns, däremot så finns det människor med liknade åsikter och ideologier representerade här i Västmanland, säger han.

Han säger att det handlar om den extrema formen av islamism, som anser att den egna uttolkningen av Koranen är den enda rätta. Han säger att polisen, SÄPO, det övriga muslimska samhället har en bra kontroll på vilka grupper som skulle kunna vara potentiella gärningsmän. Men han säger också att det är svårt att ha kontroll på enstaka individer med radikala åsikter.

– De här ensamagerande de är väldigt svåra att förutspå, vi har lite problem att lokalisera de här personerna som sitter kanske vid datorer och fastnar i den här läran och de här ideologierna, säger Daniel Lindström, inspektör vid polisen i Västmanlands underrättelseavdelning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".