Anders Nyhlén och Kerstin Isaksson
1 av 2
Anders Nyhlén och Kerstin Isaksson Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
Grodor på Djäkneberget
2 av 2
Grodor på Djäkneberget Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Allt färre grodor på Djäkneberget

1:52 min

Grodorna på Djäkneberget i Västerås har det tufft. De har minskat i antal ordentligt, och nu har guldfiskar blivit ett nytt hot.

De smått berömda grodorna har på 10 år minskat med 4-5 gånger i antal. Anders Nyhlén berättar att när man räknade grodorna för ett antal år sen var det 3 000 grodor, och så många är det absolut inte längre.

Grodorna på Djäkneberget har haft de hett om öronen under många år. Handlade inte om att de blev överkörda på bilvägen strax intill, så var det en tänkt husbygge på granntomten som skulle äventyra grodornas existens. Bilvägen har ersatts av en cykelväg och nybyggnationerna blev inte av.

Det borde alltså vara frid och fröjd för grodorna, men en ny mäktig fiende har tagit sig in i grodland, berättar Anders Nyhlén.

— Det handlar om att någon har släppt ut guldfiskar i dammen och nu har de här fiskarna börjat äta grodyngel.

Det är svårt att bli av med guldfiskar i en groddamm. Till viss del kan man försöka fiska upp alla guldfiskar, men det är väldigt svårt så Västerås stads biolog Kerstin Isaksson föreslår en mycket mer drastisk åtgärd.

— Vi kan få försöka tömma dammarna på vatten helt och hållet, och då kan fiskarna försvinna.

Det är länsstyrelsen som slutgiltigt ger tillstånd att tömma dammarna och tidigast på senhösten kan det här bli aktuellt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".