Björn Svensson MBR
Björn Svensson MBR Västmanland. Foto: Mattias Svensson/Sveriges Radio

50 deltidsbrandmän ska fortfarande sluta - trots mer pengar

2:11 min

Mälardalens Brand- och räddningsförbund erbjuder deltidsbrandmän extrapengar för att inte sluta. Björn Svensson, avdelningschef för RIB-stationerna säger att det fortfarande är 50 brandmän som slutar.

Ett 60-tal av 100 deltidsbrandmän inom MBR sade upp sig tidigare i år för att de var väldigt missnöjda med det nya kollektivavtalet.

Drygt tio brandmän har ändrat sig och tagit tillbaka sina uppsägningar, men de flesta ska fortfarande sluta. 

– Vi hade hoppats såklart att alla skulle komma tillbaka, säger Björn Svensson. 

I förra veckan kunde vi berätta att räddningstjänsten erbjuder mer pengar för att få deltidsbrandmännen att stanna. Men det har bara påverkat ett tiotal personer att ändra sig så att de stannar, vilket kan få stora konsekvenser. 

– I Virsbo till exempel är det bara två som dragit tillbaka uppsägningen och det är ju väldigt få personer att bedriva en räddningstjänst med. 

Det är också stora problem i Surahammar men i Hallstahammar och Kolbäck slår de ihop stationerna för att få någon form av beredskap. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".