Erik Ling, stiftsjägmästare i Västerås stift.
1 av 2
Erik Ling, stiftsjägmästare i Västerås stift. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Domkyrkan i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Domkyrkan i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Skogsprojekt i Afrika ger inga vinster för Västerås stift

1:48 min

Västerås stift är delägare i det norska skogsföretaget Green Resources, tanken var att genom aktieägande få in extra kapital. Men det har snarare kostat mer än det smakat, menar stiftsjägmästare Erik Ling.

Årets resultat för Västerås stift blir lägre när värdet på stiftets tillgångar i skogsföretaget Green Resources skrivs ned för 2016.

Det är stiftets egendomsnämnd som valt att skriva ned värdet med 18,8 miljoner kronor till noll, vilket påverkar resultatet säger stiftsjägmästare Erik Ling.

– Det påverkar rakt in i resultatet, vi får ju ett sämre resultat med motsvarande nedskrivning. Men det är viktigt att ha med sig att den underliggande verksamheten går bra, och att det här rör sig om kanske 1 procent av tillgångarna, säger stiftsjägmästare Erik Ling på Västerås stift.

Det handlar om stiftets investeringar i ett skogsprojekt i Mocambique. Totalt har stiftets så kallade Prästlönetillgångar, alltså den gemensamma benämningen på Svenska kyrkans skog, jord och kapital, investerat drygt 50 miljoner kronor i projektet.

För tre år sedan överläts projektet till Green Resources i utbyte mot aktier, vilket betyder att Västerås stift nu är en mindre delägare.

Men nu har det visat sig att det inte gått så bra som de hade hoppats.

– Det genererar inga vinster, det bara krävs mer och mer investeringar. Och så har det varit sedan 2005, det har aldrig egentligen givit resultat, säger han. 

Över 95 procent av prästlönetillgångarna består av skog, men också jordbruksmark och värdepapper.

Men enligt Erik Lings bedömning kommer den här nedskrivningen av värdet inte att påverka verksamheten.

Däremot kommer stiftets egendomsnämnd att föreslå en minskad utdelning till stiftet och församlingarna med 10 miljoner för detta år.

Och han ser trots årets sämre resultat ljust på framtiden.

– Ja, jag ser väldigt hoppfullt på framtiden, och nu har vi ju gjort den här engångsåtgärden och då kan vi lägga det bakom oss. Jag ser ljusningar när det gäller virkesmarknaden, säger stiftsjägmästare Erik Ling.

I början av juni ska stiftsfullmäktige ta beslut i frågan om utdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".