Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MTR har hittils utbildat för egna behov men nu börjar de utbilda för markanden.
Lokförare - ett bristyrke. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT
Fler lokförare ska utbildas i Mälardalen
1:40 min

Bristen på lokförare leder till inställda tåg och besvärliga situationer för pendlare. Men i Mälardalen kommer det att utbildas fler lokförare i år.

– Ja, vi har beviljat lite mer nu i år och det är då utifrån våra behovsanalyser, säger Anne Christensen, chef på enheten för analys och ansökan på Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH.

Man är man medveten om att det behövs fler lokförare: tåg ställs in, pensionsklara förare känner sig tvungna att fortsätta jobba och operatörerna slåss om de nyutexaminerade.

För att säkra sina behov har en av operatörerna, MTR, redan tidigare utbildat lokförare.

Det som är nytt är att de nu fått beviljat att - parallellt med två andra skolor* - driva en yrkeshögskoleutbildning för marknaden.

– Det var ett nytt steg där vi såg att vi kan hjälpa hela vår bransch genom våra erfarenheter att utbilda, säger Ulrika Bernmar, utbildningschef på MTR.

Tågtrafiken i hela Mälardalen ökar kraftigt. Inom två år är det betydligt fler tåg som kommer att trafikera området. Stockholms län får exempelvis en fördubblad järnvägskapacitet redan nu under sommaren.

Å andra sidan, när det gäller kurserna, blir det totalt 120 framtida lokförare som påbörjar sin utbildning nu under hösten och våren 2018.

Räcker det, Anne Christensen på Myndigheten för Yrkeshögskolan?

– Vi har ett perspektiv på 3-5 per år. Sedan beror det på förutsättningarna inom ett visst område.

– Vi anser nu att de beviljade utbildningarna för lokförare motsvarar efterfrågan som visas i våra omvärldsanalyser, säger Anne Christensen.

Yrkeshögskoleutbildningen för lokförare pågår som kortast i 44 veckor. Under tiden har man rätt till studiemedel.

Som färdigutbildad lokförare kan man söka jobb vart man vill i branschen, men på MTR säger man att Mälardalsområdets dragningskraft gör att de oftast stannar här.


 *med Östsvenska Yrkeshögskolan AB i höst och med Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige på våren.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".