Maria Liljedahl (SD)
Maria Liljedahl (SD) Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

SD vill inte att privata företag ska städa på länets vårdcentraler

1:38 min

Sverigedemokraterna vill att Region Västmanlands egen städpersonal ska städa på länets vårdcentraler. Det handlar om hygienkrav, säger Maria Liljedahl (SD).

Regionrådet Maria Liljedahl (SD) vill att Region Västmanland, före detta landstinget, ska ta över städningen på länets vårdcentraler från de privata aktörerna:

– Ja, jag tycker att patientsäkerheten och hygien är extremt viktigt i lokaler där det kommer personer som behöver vårdas och har sjukdomar.

– Personalen som jobbar där ska känna trygghet och veta att det är rätt städat, säger Maria Liljedahl till P4 Västmanland. 

Maria Liljedahl tycker att det slarvas med städningen på flera av länets vårdcentraler. Det brister också när det gäller basala hygienrutiner, menar hon.

– Jag var på ett besök på en vårdcentral och fick då reda på hur mycket tid det tog från personalen att hålla reda på städningen. De kunde knappt påpeka att det var fel och det tog tid att få tag i de som hade hand om det, säger Maria Liljedahl.

I en motion som behandlas idag på Region Västmanlands regionfullmäktige så vill Maria Liljedahl att det ska utredas om regionens egen städenhet - som idag städar på länets sjukhus - även ska städa på de vårdcentraler som regionen själva driver.

Städning i egen regi skulle avlasta vårdpersonalen, menar Maria Liljedahl.

Idag upphandlas städningen på ett tjugotal enheter inom Region Västmanland. Sjukhusstädningen sköts i egen regi i tätt samarbete med Vårdhygien.

Regionrådet Andreas Porswald (MP) säger till P4 Västmanland att Maria Liljedahls motion kommer att beredas och att frågan om att ta över all städning i egen regi ska utredas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".