kassar med råull
1 av 6
Margau Wohlfart Leijdström i Haraker märker en betydande ökning i försäljningen av råull. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
ullgarn
2 av 6
En del av det ullgarn som Margau Wohlfart Leijdström spunnit och växtfärgat. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Margau Wohlfart Leijdström
3 av 6
Margau Wohlfart Leijdström. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Lamm
4 av 6
Två av de många, nyfikna lammen på gården i Haraker. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
lamm
5 av 6
På gården i Haraker finns ett 50-tal lamm. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
lamm och tackor
6 av 6
Lamm och tackor trivs i hagen. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Allt större intresse för ull

2:38 min

Efterfrågan på svensk ull har ökat de senaste åren, enligt svenska fåravelsförbundet. Det gäller även i Västmanland.

– Innan man har gjort någonting med ullen, innan den är tvättad, så kallas den råull och vi säljer idag betydligt mer råull än vi har gjort tidigare, säger Margau Wohlfart Leijdström i Västmanlands Läns Fåravelsförening.

Merparten av den ull som produceras i Sverige i dag slängs bort. Men nu märks alltså ett ökat intresse på många håll i landet att ta vara på ullen. I Jämtland finns exempel på där svensk ull används i klädtillverkning, trots att det finns billigare utländsk ull.

Här i länet ligger fokus på hantverk, säger Margau Wohlfart Leijdström, som tror att det ökade intresset är en miljöfråga, att många vill bort från plaster och syntetmaterial. Hon märker dessutom att intresset för ull finns hos allt yngre personer.

– Vi som håller på med kursverksamhet har ju märkt att det är ett ökat intresse, helt plötsligt sjönk medelåldern på mina kurser med mer än hälften, säger hon.

Hon håller kurser i att tova, spinna och växtfärga ullen. På gården i Haraker utanför Västerås finns 30 tackor och just nu drygt 50 lamm.

Margau Wohlfart Leijdström tror att det ökade ullintresset kommer att leda till en ökad användning även inom industrin, bland annat som isoleringsmaterial och som filter för att rena luft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".