Man ser över axeln på Veronica som tittar ut genom loket.
Foto: Fanny Iggström/Sveriges Radio

Fullmäktiges ordförande: nej till lokförarutbildning i Fagersta

0:53 min

En motion om att starta en lokförarutbildning i Fagersta väntas ikväll få nej i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktiges ordförande Eleonor Wikman (S) förklarar varför.

Motionen är skriven av vänsterns Stig Henriksson med anledning av att det utbildas för få lokförare i Sverige, något som leder till fler inställda tåg.

Men motionen har bara fått gehör hos övriga vänsterpartister i kommunen.

Kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Eleonor Wikman, säger att en ny utbildning kräver för mycket både när det gäller administration och investeringar.

– För det första så krävs det ju kursplaner som utfärdas av Skolverket, sedan är det ju inte bara att starta det är ju högteknologi det handlar om och en simulator kostar runt en miljon kronor, säger Eleonor Wikman.

Fagersta är en av de orter som drabbas hårt av lokförarbristen, med många inställda tågavgångar.

Men Eleonor Wikman tror att de lokförarutbildningar som redan finns kommer att täcka det förväntade behovet av 120 lokförare de närmaste åren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".