Hus i bakgrunden. Polisens avspärrningsband.
1 av 2
De båda morden har skett vid en sommarstuga utanför Arboga. Foto: Pavel Koubek/TT.
Kammaråklagare Jessica Wenna
2 av 2
Kammaråklagare Jessica Wenna. Foto: Pavel Koubek/TT

Åklagaren: Bevisen mot mordmisstänkt för svaga för åtal

1:17 min

På fredag väcks åtal mot den 42-åriga kvinna och den 19-årige man som misstänks för sommarstugemorden i Arboga. Däremot kommer inget åtal mot den 25-årige man som misstänks för inblandning i det ena mordet, enligt kammaråklagare Jessica Wenna.

Den 25-årige mannen satt tidigare häktad misstänkt för mord på den 42-åriga kvinnans tidigare make, som hittades död i Hjälmaren hösten 2015. Mannen släpptes ur häktet för en månad sedan. Nu säger kammaråklagare Jessica Wenna att misstankarna mot 25-åringen inte räcker för ett åtal.

– Han kommer inte att åtalas nu eftersom bevisningen inte är så stark så att det räcker till ett åtal, säger hon till P4 Västmanland.

– I nuläget är han fortfarande misstänkt och det beror på att vi fortfarande har pågående utredningsåtgärder som vi inte har fått svar på, men misstankegraden är ganska låg beträffande den mannen, säger Jessica Wenna.

Nu på fredag väcks åtal för de båda mord som skett vid sommarstugan utanför Arboga, dels mordet på den 42-åriga kvinnans tidigare make 2015 och dels mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma 2016.

Trots att den 25-årige mannen alltså fortfarande är misstänkt för mord på kvinnans tidigare make, så finns han inte med i den kommande rättegången, säger Jessica Wenna.

– Det är någonting som kan hända då och då att man i ett läge inte har bevisning mot samtliga inblandade personer, skulle det vara så att bevisningen vid ett senare skede ser annorlunda ut så att det finns skäl att väcka åtal så får man göra det då och ha en separat rättegång mot den personen, säger hon till P4 Västmanland.

Enligt Jessica Wenna kan det ta flera månader innan resultatet på utredningsåtgärderna kommer, eftersom åklagarna väntar in uppgifter från ett annat land.

– Jag vill inte gå in närmare på vad det är för något som vi har begärt, men det är därför som det tar lite tid eftersom vi måste involvera ett annat land, säger hon.

Jessica Wenna bekräftar för P4 Västmanland att det i nuläget endast är den 42-åriga kvinnan som kommer att åtalas misstänkt för mordet på hennes tidigare make 2015.

Mer om Sommarstugemorden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".