En illustration av en man framför dator och ett polishus.
1 av 2
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kammaråklagare Fredrik Sandberg
2 av 2
Kammaråklagare Fredrik Sandberg. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.

Tillslag mot fildelare av sexuella övergrepp mot barn

0:54 min

Svensk polis har idag gjort ett nationellt tillslag mot fildelare av sexuella övergrepp mot barn. Två personer i Västmanland har förhörts. Kammaråklagare Fredrik Sandberg leder förundersökningen för Västmanlands del.

I ett gemensamt tillslag i landets samtliga sju polisregioner hämtades tidigare idag 50 personer in till förhör av polisen misstänkta för barnpornografibrott. Tillslaget är ett av de största i Sverige. Totalt tio personer är nu anhållna misstänkta för att ha spridit material som avbildar sexuella övergrepp mot barn.

Två Västmanlänningar finns bland de 50, berättar kammaråklagare Fredrik Sandberg, som leder förundersökningen för Västmanlands del.

– De två personerna hämtades till förhör tidigt i morse och hördes av polis, som genomförde husrannsakan på fyra olika ställen i länet i samband med det här och sedan efter förhören så släpptes bägge två fria.

Fredrik Sandberg säger att förundersökningen fortsätter och att de båda Västmanlänningarna fortfarande är misstänkta.

– Vi har en mängd utredningsåtgärder som ska genomföras, tekniska undersökningar av beslagtagna datorer bland annat, säger han.

Han säger att de båda släpptes fria eftersom det inte är ett pågående brott.

– Det är en bedömning man gör, säger Fredrik Sandberg.

Han bedömer att det finns goda chanser att de båda misstänkta kommer att åtalas.

– Just nu ser det ju väldigt bra ut, vi hade väldigt bra ingångsvärde inför den här operationen runt om i landet och jag tror inte att det kommer att försämras, säger Fredrik Sandberg till P4 Västmanland. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".