Polischefen Lena Tysk frias från anklagelser om ofredande

1:30 min

Den tidigare polischefen Lena Tysk frias av tingsrätten. Hon har stått åtalad för ofredande men åtalet ogillas. Åklagare Lena Kastlund har ännu inte beslutat om domen ska överklagas.

Västmanlands tingsrätt menar att Lena Tysks handlande inte kan anses vara så hänsynslöst att det handlar om ofredande.

Åklagare Lena Kastlund säger så här om domen:

– Jag kan inte kommentera den fullt ut innan jag har läst den, men naturligtvis var det här ett inte alltför vanligt ärende och svårbedömt. Rätten hade en ganska lång överläggning och fann att det var många försvårande omständigheter, men att det inte riktigt nådde upp till ett straffbart beteende.

Det är ännu inte bestämt om domen ska överklagas. För att domen ska kunna prövas av hovrätten krävs det prövningstillstånd, vilket krävs när det är ett bötesmål.

– Vi får överväga nu om den här möjligtvis ska överklagas. Det är ju så att det krävs prövningstillstånd. Men nu är det ju tre veckor som man har på sig så jag kan inte uttala mig om det i nuläget, säger Lena Kastlund.

Enligt tingsrätten var Lena Tysks beteende inte tillräckligt hänsynslöst för att det ska anses vara brottsligt.

– Det är ju det som har varit frågan i det här målet känns det som, rättsfrågan helt enkelt. Når det upp till ett straffbart ofredande? Jag ansåg ju att det gjorde det, men rätten delar inte min uppfattning. Men jag tycker ändå att det var viktigt att få det här ärendet prövat, säger Lena Kastlund.

Lena Tysk vill inte uttala sig om domen. Hon undanber sig alla intervjuer med anledning av rättegången.

Bakgrund:

Lena Tysk åtalades för ofredande sedan hon i oktober ska ha gått till angrepp mot Agneta Kumlin som är polischef i norra Västmanland.

Enligt åtalet skulle Lena Tysk ha sagt "vad faan har du sagt till pressen" och tryckt upp sin mobiltelefon nära Kumlins ansikte och skrikit "du är döööd" och "du får aldrig mer tala med pressen".

Bakgrunden till Lena Tysks utbrott ska ha varit att Agneta Kumlin uttalat sig i medier om den nya polisorganisationen. 

Lena Tysk har lämnat sin tjänst som polisområdeschef, men jobbar kvar inom polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista