Stängda vårdplatser.
1 av 3
Ett 30-tal vårdplatser är fortfarande stängda i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Janí Stjernström Vårdförbundet.
2 av 3
Janí Stjernström Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio
Liselott Sjöqvist
3 av 3
Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Ont om vårdplatser på sjukhuset i Västerås

1:44 min

Överbeläggningar är en risk för patienten och skapar dålig arbetsmiljö. Vårdförbundets ordförande i Västmanland, Janí Stjernström är kritisk.

På sjukhuset i Västerås har flera kliniker länge haft en ansträngd situation. Från januari till mars har sjukhuset i snitt haft 10,5 överbeläggningar i månaden och det utifrån dom vårdplatser som finns på sjukhuset idag.  

Janí Stjernström ordförande för Vårdförbundet ser fler risker med det.

– Det är en risk för patienten och en risk för dom yrkesgrupper som vårdar patienterna, att dom gör fel. Att man inte får rätta förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Det har sedan en tid tillbaka varit ett ansträngt läge på flera kliniker på sjukhuset i Västerås och särskilt på kirurgkliniken. Trots att man sagt att bara utskrivningsklara patienter, i värsta fall, kan vårdas kortare tid i korridorer, så har det inte varit så, säger Janí Stjernström.

– Det vi ser att det har inte blivit det. Det har blivit patienter som har kommit in på helgen och som det inte har funnits platser för och som är svårt sjuka och som har legat i korridorer.

Janí Stjernström säger att man krävt åtgärder från sjukvårdsledningens sida när det gäller överbeläggningar.

Från sjukvårdsledningens sida säger man att det ansträngda läget lättat något och man tänker också göra fler förändringar för att underlätta för personal och patienter, säger Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef i Västerås.

– Inför sommaren ska vi öppna en mellanvårdsavdelning för patienter som är medicinskt klara från sina kliniken men väntar kanske på en vårdplanering eller annat boende.

– Där ska det vara en lägre sjukskötersketäthet och en högre mängd undersköterskor och paramedicinsk personal, säger Liselott Sjöqvist.

På sjukhuset i Västerås ska man också skapa platser för övervakning. Övervakningsplatser för de opererande specialiteterna. Det berör patienter som bara behöver ligga inne på sjukhuset en kort tid. Det är något som saknas på sjukhuset idag, säger Liselott Sjöqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".