Catarina Pettersson, Olle Thorell och Rolf Hahre (s) i Hallstahammar
Catarina Pettersson, Olle Thorell och Rolf Hahre gick i Socialdemokraternas förstamajtåg i Hallstahammar 2014. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.

Professor: Därför borde första maj vara lika aktuell som förr

1:45 min

Klassklyftorna har ökat och det finns i högsta grad anledning att föra fram sina krav, menar historieprofessor emeritus Lars Olsson vid Linnéuniversitetet.

I år blir det bara tio första majtåg i hela Västmanland. Socialdemokraterna håller i sju av dem. I Norberg, Skinnskatteberg och Hallstahammar har det tills i dag inte sökts några tillstånd alls till första maj. Arbetarrörelsens högtidsdag är bevisligen inte vad den varit.

– De politiska partierna känns lite föråldrade, inte bara de socialdemokratiska och vänsterpartistiska, utan alla partier, som ju har svårt att mobilisera i synnerhet ungdomar i dag, säger Lars Olsson, som är professor emeritus i historia och tillsammans med Lars Ekdahl författare till boken Klass i rörelse - arbetarrörelsen i svensk samhällsutveckling.

I ljudklippet förklarar han varför han tycker att det är minst lika angeläget att demonstrera på första maj som det var förr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".