Barnmorska
1 av 3
Ingen brist på barnmorskor i sommar, enligt biträdande sjukhuschefen. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Liselott Sjöqvist
2 av 3
Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef Västmanland Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande i Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Inget extrabetalt till personal för att klara vården i sommar

1:36 min

Bemanningen inom sjukvården i Västmanland i sommar ska lösas utan att personal ska behöva skjuta på sin semester, säger biträdande sjukhuschef Liselott Sjöqvist.

Liselott Sjöqvist säger till P4 Västmanland att man inte tänker betala 10 000 kronor extra i veckan om sjuksköterskor eller barnmorskor skjuter på sin semester - något man gjorde förra året.

– Det blir inget sommaravtal i år. Vi ersätter inga semesterveckor. Vi tycker att våra medarbetare ska ha semester och de behöver också semester efter en sådan här tuff höst, vår och vinter som har varit, säger Liselott Sjöqvist.

Men hur ska ni klara det?

– I det stora hela har planeringen fungerat väldigt bra. Det finns några kliniker som har det lite besvärligare och det är kirurgen och medicinkliniken som har det så. Annars har det löpt på bra, säger Liselott Sjöqvist till P4 Västmanland.

Bemanningen inom sjukvården ska klaras med hyrsjuksköterskor och minst en ny vårdavdelning, där patienter som bara väntar på att få komma hem ska vårdas.

Det är en en avdelning där mest undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter ska jobba.

Från Vårdförbundets sida säger man att det är bra om ordinarie personal får semester i sommar.

Men frågan är om planeringen håller, säger Janí Stjernström, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland.

– Om arbetsgivaren vidtar åtgärder som gör att man är tvungen att fråga personal om de kan jobba extra, då ska de naturligtvis ha bättre ersättning.

– Jag tror att arbetsgivaren kommer att hamna i en konflikt till sommaren om de ser att semestern inte går att lösa. Jag misstänker att det kan bli en sen lösning om det inte går att få en bra planering, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".