Slutresultatet - Linnéas smaskiga paj.
1 av 3
Slutresultatet - Linnéas smaskiga paj. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio
Linnéa Seidel bakar.
2 av 3
Linnéa Seidel. Foto: Sveriges Radio
Linnéa Seidel plockar rabarber.
3 av 3
Linnéa Seidel plockar rabarber. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio

Linnéas syrliga och söta rabarberpaj

Vår dessertdrottning Linnéa Seidel hjälper oss med sommarens efterrätt. På menyn står paj med både rabarber och jordgubbar, smaksatt med ingefära, lime och honung.

Rabarber och jordgubbspaj med ingefära, lime och honung: 

Fyllning:

3 stjälkar rabarber
1/2 L jordgubbar (frysta eller färska)
1 cm färsk ingefära
2 msk flytande honung
saft från 1 lime
äkta vaniljpulver

Pajskal:

150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver

Skär rabarbern i slantar och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull. Skala och finriv ingefäran och blanda i den tillsammans med honungen. Värm allt på medelvärme tills rabarbern börjar mjukna. Rör inte allt för mycket, de skall fortfarande behålla formen. Tillsätt limesaften och en knivsudd äkta vanilj. Ha upp frukten i en pajform. 

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och blanda i mjöl, havregryn och bakpulver. 

Fördela pajdegen över frukten och grädda i 180 grader i cirka cirka 30 minuter.

Rårörd vanijkräm 6 portioner:

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.

Relaterat

Mer om Baka med Linnéa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".