Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck.
Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck. Foto: Sveriges Radio och Centrum för rättvisa

Högskola överklagar uppmärksammat fall till HD

1:21 min

Mälardalens högskola fortsätter att driva tvisten mot den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck, med stöd av övriga lärosäten i Sverige.

Frågan är viktig inte bara för Mälardalens högskola utan för hela högskolevärlden. Beslutet att överklaga är förankrat i Sveriges universitets- och högskoleförbund, säger högskoledirektör Ann Cederberg.

Bakgrunden till den uppmärksammade tvisten är Connie Dickinson Askenbäck var missnöjd med att den matematikutbildning hon gick inte höll måttet. Den underkändes på flera punkter av svenska Universitetkanslerämbetet.

Men det är inget ovanligt, säger högskoledirektör Ann Cederberg vid Mälardalens högskola. 

– Det hade kunnat hända på precis vilket lärosäte som helst. Det är inte unikt att en utbildning granskats och fått påpekanden om saker som behövs rättas till. 

Men Mälardalens högskola har alltså förlorat både i tingsrätten och hovrätten, och begär nu att Högsta domstolen ska pröva fallet.

Svea hovrätts dom den 6 april gav Connie Dickinson Askenbäck rätt mot Mälardalens högskola. 

Enligt domen ska högskolan betala tillbaka halva hennes studieavgift, 85 000 kronor. Skolan ska enligt hovrättsdomen också betala hennes rättegångskostnader på 49 000 kronor. 

Men nu driver alltså högskolan fallet vidare, och begär prövningstillstånd hos Högsta domstolen, HD. 

Högskolan vill att HD ändrar domen så att skolan inte behöver betala något skadestånd och inte heller hennes rättegångskostnader.

Det är första gången som ett sådant här fall prövas i domstol i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista