Galleri Astley i Uttersberg.
1 av 2
Det gamla stationshuset i Uttersberg gjordes om till konstgalleri. Foto: Annika Nordin/Sveriges Radio.
Magasin som inrymmer konstmuséet vid Galleri Astley i Uttersberg.
2 av 2
I det gamla magasinet finns konstmuséet. Foto: Annika Nordin/Sveriges Radio.

40-års jubileum för Galleri Astley i Uttersberg

1:27 min

På söndag den 14 maj firar Galleri Astley 40 år i Uttersberg. Galleriet har genom åren satt Uttersberg på kartan, både i Sverige och utomlands.

– Det känns väldigt speciellt att tiden har gått så fort. Det har ju hänt så väldigt mycket och jobbar man ständigt så går ju tiden väldigt fort, säger Anders Nyhlén som i dag driver verksamheten tillsammans med sina syskon.

Han visar runt i galleriet och att hans pappa Astley Nyhlén öppnade ett galleri just i det gamla stationshuset Uttersberg var mest en slump. Huset var till salu när han behövde en ny lokal för sitt konstgalleri.

Första utställare var den världsberömde ryske skulptören Ernst Neizvestny och hans retrospektiva konst visas som en av två stora utställningar nu i samband med 40-års jubiléet. Den andra utställningen är måleri med verk av Eva Zettervall som också länge haft ett samarbete med galleriet.

Genom åren har det blivit närmare 500 utställningar med både svenska och internationella konstnärer. Uttersberg har blivit känt även utanför Västmanlands gränser.

– Min far hade en devis att konsten har inga gränser. Därför har vi haft konstnärer från många olika delar av världen som ställt ut men också bott och arbetat här under vissa perioder, säger Anders Nyhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".