Karl Åkerlind på Trafikverket. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Karl Åkerlind på Trafikverket. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Trafikverket tvingas stänga rastplatser - för att kunna städa

1:18 min

Nyligen stängde Trafikverket Råby rastplats väster om Västerås, för att kunna utföra städning. Nu stänger man också Svedvi rastplats av samma anledning.

Trafikverket brukar göra vårstädning på sina rastplatser då man ser över byggnader och oljar in bord.

Enligt Karl Åkerlind, projektledare inom underhåll på Trafikverket, har det varit problem på Råby rastplats i flera år med personer som bor på rastplatsen nattetid, omfattande nedskräpning och skadegörelse.

– Det har varit så i flera års tid. Sedan har det varit bättre i perioder och vissa perioder har det varit sämre och vi har ju haft den stängd några gånger tidigare när vi har varit tvungna att gå in och sanera, säger Karl Åkerlind.

Nu har Trafikverket även fått stänga Svedvi rastplats, som också ligger väster om Västerås i riktning mot Köping.

– Den stängdes av för att problemen från Råby flyttades dit, kan man säga. Problemen flyttade dit och vi fick problem med att göra vår vårstädning, säger Karl Åkerlind.

Karl Åkerlind framhåller att det inte är önskvärt att rastplatserna ska hålla stängda.

– Vår målsättning är att ha öppna rastplatser, men när vi har problem med stök, skadegörelse och övernattningar, då får vi se över vad vi har för alternativ. Ett alternativ är att stänga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".