Ordförande Hasse Persson och spelaren kais Peerzadah i Västerås Cricket Club.
Foto: Johan Bengts

Cricketsporten lyfter även i Västerås och är viktig för integrationen

3:02 min

Cricketsporten har en viktig roll för integrationen menar Kais Peerzadah som spelar i Västerås Cricket Club.

Under de senaste fem åren har antalet cricketföreningar i Sverige ökat från 14 till 61 stycken enligt Svenska cricketförbundet.

I Västmanland finns två klubbar. Dels i Kolsva och dessutom Västerås Cricket Club som har två lag i seriespel.

Och även när det gäller det ökade intresset i Västerås så handlar det till stora delar om flyktingar från Afghanistan som kommit till Sverige.

– Vi började en återupplivning av klubben 2010 och fick en intresse i klubben och sen när det kom afghanska flyktingar 2015 och det bidrog till att vi även ett U19-lag som tog sig till final ifjol, berättar Hasse Persson som är ordförande i klubben.

Kais Peerzadah är en av spelarna i Västerås Cricket Club som också kommit till Sverige från Afghanistan och letat sig till klubben. Han menar att det är en viktig del för många flyktingar att sporten finns att spela.

– För att kunna integrera sig så måste en individ hitta en spegling någonstans för att bättre kunna samarbeta med svenska folket och samhället. Afghaner är väldigt intresserade av cricket, så hittar man cricket så kommer man igång väldigt väl, säger Kais Peerzadah.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".