Skyltmontage Norberg och Fagersta
NVK är ett gemensamt kommunalteknikförbund för Norberg och Fagersta (bildmontage). Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

NVK fick bakläxa av revisorerna

2:08 min

Efter en granskning skärper nu Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, sina rutiner för att ha koll på de anställdas extrajobb, så kallade bisysslor.

NVK har tidigare haft för dåliga rutiner för att veta om de anställda har haft otillåtna extrajobb. Det visar en granskning som revisorerna gjort med anledning av den tidigare kritiken mot NVK från både konkurrensverket och Skatteverket efter att den dåvarande förbundschefen både var anställd och hade konsultavtal med NVK.

– Jag hade nog på känn att man inte hade de rutinerna som man skulle ha, säger Christina Pernäng som är ordförande för NVK:s revisionsgrupp.

Granskningen visade att det fanns brister i hanteringen och internkontrollen av bisysslorna, alltså uppdrag utanför arbetet, något som enligt revisorerna i förlängningen kan skada förtroendet för NVK. Granskningen visade att sex anställda hade engagemang som de inte uppgett som bisyssla.

– Det regleras ju i kollektivavtal och allmänna bestämmelser, säger Christina Pernäng.

Nuvarande förbundsdirektören i NVK, Peter Håkansson, säger att revisionsrapporten lett till att kommunalteknikförbundet nu skärper sina rutiner.

– Vi kom ju överens vid sittande bord när vi fick den här genomgången av revisorerna att vi skulle ha en utbildning för samtliga medarbetare om det här med bisysslor, säger han.

– Det kommer ju årligen att tas upp i samband med medarbetarsamtalen och det säkerställer ju att det blir kontrollerat minst en gång per år, säger Peter Håkansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista