Båtrafik på Hjälmare kanal.
Båtrafik på Hjälmare kanal. (Arkivbild) Foto: Samuel Sillén. P4 Västmanland.

Lågt vattenstånd i Hjälmaren

0:59 min

Det är ovanligt lågt vattenstånd i Hjälmaren just nu, och det kan ställa till det för de som vill färdas på Hjälmare kanal. Jan Eriksson, som är slussansvarig på Hjälmare kanal, är bekymrad.

– Ja, att vattennivån så här tidigt på säsongen är så pass låg är bekymmersamt. Den ligger 20 cm under den nivå som det egentligen ska vara den här tiden på året, säger Jan Eriksson.

Hur oroande är det?

– På sikt, om det inte skulle komma kraftig nederbörd, så kan båtrafiken påverkas framförallt ute på Hjälmaren mot Örebro. Men vi ser en risk här hos oss också, för även om vi kan trygga nivån i själva kanalen så är det så att så snart man lämnat kanalen i den delen ut mot Hjälmaren så påverkas den delen av farleden markant av det låga vattnet.

Vilka båtar får problem?

– Vi har tappat kanske en av våra stoltheter, M/S Tor från Arboga rederi. De törs inte satsa på att gå hos oss i sommar, säger slussansvarige Jan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista