Valsedel läggs i lådan
1 av 2
Valdagen Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Mikael Stenås
2 av 2
Mikael Stenås, valsamordnare Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Västerås ska bli bättre på val

1:24 min

Västerås ska inte längre vara sämst i klassen vad gäller räkning av röstsedlar vid nästa års val, berättar Mikael Stenås, valsamordnare.

Valet 2010 så var Västerås långsammast i landet att rapportera in röster på valnatten. De blev lite bättre valet 2014, men det finns fortfarande ett stort arbete att göra, säger Mikael Stenås.

— Vi hade för stora valdistrikt. 

Ytterligare 8 valdistrikt i Västerås skapas för att göra valarbetet smidigare. De sista rösterna som rapporterades sin vid valet 2014 var så sent som vid kl 3 på natten, och det är alldeles för sent menar Mikael Stenås, de har helt andra mål inför nästa års val.

— Vi ska kunna leverera resultat innan klockan 24.00.

Men kan man inte bara börja räkna förtidsrösterna innan vallokalerna stänger, så har man ju gjort en stor del av jobbet?

— Väljare får ångra sig på valdagen så därför kan inte rösterna börja hanteras innan klockan 20.00 när vallokalerna stänger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista