Smink
1 av 3
Michelle Rosén är make up-artist, hårstylist och spraytanartist och äger salongen Stylisten. Foto: Privat
Jonathan Holm
2 av 3
Jonathan Holm på miljö- och hälsoskyddsinspektionen berättar att utförare av kosmetisk tatuering måste anmäla sig till kommunen för att få inspektion. Foto: Privat
Anställda
3 av 3
Sofi Bertollo, Michelle Rosén och Linda Bertollo. Foto: Privat.

Kosmetisk tatuering: Få salonger följer anmälningsplikt

1:41 min

Det är populärt att göra ögonbrynstatueringar, kosmetisk tatuering. Men trots kravet att anmäla sin verksamhet till miljö- och hälsoinspektionen är det fortfarande många som inte gör det.

Om en verksamhet eller salong utför kosmetisk tatuering, ögonbrynstatuering, gäller samma villkor som för en vanlig tatuering. Det faller båda under reglerna enligt miljöbalken. Det innebär att den enskilda verksamheten själv är skyldig att anmäla sig till kommunen för att miljö- och hälsoskyddsinspektörerna ska kunna inspektera verksamheten. Men en kartläggning från P3 Granskar finns det omkring 31 salonger i Sverige som inte anmälde sig 2016, och man misstänker att det finns fler. Granskningen visar att det bara i Västerås finns fem salonger som inte anmälde sig förra året. 

P4 Västmanland träffade Jonathan Holm, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Västerås stad för att fråga varför han tror att många inte anmäler sin verksamhet till dem. 

– Det kan vara okunskap om att man inte är medveten om att det finns en anmälningsskyldighet enligt balken. Sen är det vissa som tycker att de gör det i sån liten omfattning så de tycker att det inte krävs någon anmälan för det, säger han. 

Trots okunskapen om anmälningsskyldigheten finns det många fördelar med att anmäla sig till miljö- och hälsoskyddsinspektionen. De kommer på regelbundna inspektioner där de granskar hur verksamheten arbetar med hygien för att minska riskerna för smittspridning. Om man istället missar fördelarna med anmälningsskyldigheten kan det bli dyrt. Salongen debiteras då med en miljösanktionsavgift som enligt Jonathan Holm brukar ligga på 3 000 kronor. 

Michelle Rosén, ägare av Stylisten, planerar att börja utföra kosmetisk tatuering om två månader. Även om hon inte börjat än har hon redan fått grönt ljus av miljö- och hälsoskyddsinspektionen. 

Varför var du så tidigt ute?

– Jag tänkte att jag inte vill börja utföra någonting förens jag har godkända lokaler, för jag tycker det är viktigt för kundernas säkerhet och min säkerhet också. Det kan ju bli infektioner och massa saker som kan hända. Jag vill vara på den säkra sidan. Nu hade jag tur att de kom så fort också, när min lokal blev godkänd fick jag även veta vad man ska tänka på, och det är lätt fixat. Det är klart, så det känns säkert för både kunden och för mig, säger hon.

Michelle tror likt Jonathan Holm att det råder stor okunskap om varför man ska anmäla sig. Att man tror att det är mer avancerat än det är, eller att man tror att det är dyrt.
– Jag skulle säga att det är mycket slarv. Det är viktigt att man kollar efter noga, det är inte så avancerat. Tänker man i längden för sitt eget bästa och för kunden är det ändå bäst för skulle det vara så att något händer kan det bli dyrt, säger hon. 

Hon har upplevt att kosmetiska ögonbryn blivit oerhört populärt och misstänker att man strävar efter en naturlig look. 
– Jag tror att folk strävar mer och mer efter att slippa sminka sig. Därför är det väldigt populärt med till exempel fransförlängning, och nu kommer även 3D-ögonbryn och mycket läppkonturer. Man strävar efter den här naturliga looken, att ha ögonbryn som ser äkta ut. 3D-bryn är som små strån och inte tecknade statiska som förut, säger hon.

Är framtiden sminklös?
– Det tror jag. Jag tror att smink kommer finnas kvar och utvecklas mer och mer, och jag tror det kommer bli så att det blir mycket mer tatueringar och injektioner. Absolut.

 Frågor du kan ställa dig innan du lägger dig under nålen:

- Först, se dig omkring i lokalen!

- Har utföraren utbildning?

- Är salongen godkänd av miljö- och hälsoskyddsinspektionen?

- Vilka medel använder utföraren?

- Fråga allt du undrar över!

- Läs på!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".