Patienten Margareta tillsammans med tandhygienist Åsa Muhr.
Patienten Margareta tillsammans med tandhygienist Åsa Muhr. Foto: Sveriges Radio

Fler äldre tuggar med sina egna tänder

1:33 min

För tio år sedan hade Västmanlands 80-åringar på äldreboende i snitt 11 egna tänder. Idag har de dubbelt så många av sina egna tänder kvar. Det är en statistik tandhygienisten Åsa Muhr märkt av.

2007  hade Västmanlands 80-åringar på äldreboende i snitt 11 egna tänder kvar och varannan hade hel- eller delprotes. Idag har en 80-åring dubbelt så många egna tänder och bara var sjunde har en protes i munnen.

– Man kan se att alla de som har gått till tandläkaren regelbundet under alla år har flera tänder kvar, säger tandhygienisten Åsa Muhr.

Oavsett ålder är regelbundna tandläkarbesök viktigt för en god tandhälsa, menar Åsa. Och gärna lite extra fluor till de äldre.

– Det är jättebra för många äldre är torra i munnen och äter mediciner och det påverkar tänderna enormt. Då är det bra att skölja med fluor. 

1999 kom ett regeringsbeslut om att boende på ålderdomshem skulle få ett besök om året av tandhygienist, vilket gett resultat.

– Personalen är mer medvetna om att tänderna är viktiga idag.

Mona är en av dem som bara har egna tänder i munnen.

– Hela mun full. Jag har kvar dem än ett tag, det är viktigt, säger Mona Häggman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista