Kungsörs arbetsmarknadskonsulent Christian Liljegren med två feriearbetande 17-åringar: Bahlbi Abraham (t.v.) och William Holmkvist (t.h.) på Kungsörs Återvinning Second Hand
Kungsörs arbetsmarknadskonsulent Christian Liljegren med två feriearbetande 17-åringar: Bahlbi Abraham (t.v.) och William Holmkvist (t.h.) på Kungsörs Återvinning Second Hand. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio.

Stor variation i lön för kommunernas sommarjobb

1:54 min

Alla kommuner i Västmanland erbjuder sommarjobb för gymnasieungdomar, men lönen varierar stort. Lägst är den i Kungsör, där Christian Liljegren är arbetsmarknadskonsulent.

– Du kan säkert tjäna mer pengar om du jobbar på något annat jobb, säger Christian Liljegren, som är Kungsörs kommuns samordnare för feriejobben.

Kommunens sommarjobb är ändå ett bra alternativ, anser han.

– Jag har en budget att röra mig efter, men jag tycker de här feriearbetena är ett väldigt bra alternativ än att ungdomarna inte alls kan få något jobb, säger Christian Liljegren till P4 Västmanland.

Det vanligaste är att erbjuda feriejobb för dem som fyller 17 i år och ska börja tvåan i höst. Det är i denna grupp P4 Västmanland har jämfört lönerna.

Kungsör erbjuder flest antal timmar av länets kommuner men betalar minst: 65 kronor i timmen inklusive semesterersättning, tätt följt av Arboga och Köping med 69 kronor.

I toppen hittar vi Västerås som betalar ungdomarna 90 kronor i timmen.

Politiska beslut avgör hur stor lönen blir. Även antalet timmar, som också varierar från 40 till 105 per ungdom denna sommar.

Hallstahammars tekniska förvaltning erbjuder endast 40 timmar totalt, Västerås 90 timmar, medan Kungsör erbjuder flest timmar i länet: 105 timmar per ungdom i sommar.

Se fullständig tabell med timlön/kommun i slutet av artikeln.

– Tanken bakom det här med feriearbete för ungdomar är att kunna ge en fösta ingång på arbetsmarknaden, att lära sig att skriva ett CV och ett personligt brev på ett enkelt sätt, säger Kungsörs arbetsmarknadskonsulent Christian Liljegren.

– Och förstås att under tre veckor jobba under riktiga omständigheter, där man får visserligen inte någon jättehög lön men ändå på något vis få ungdomar att förstå pengars värde.

Christian Liljegren ordnar bland annat jobb på Kungsörs Återvinning Second Hand, som är ett ställe där många olika grupper gör arbetspraktik och arbetsträning.

På Kungsörs Återvinning Second Hand jobbar i sommar 17-årige William Holmkvist.

– Jag behövde pengar och jag orkade heller inte sitta still hela sommaren så jag bestämde mig för att söka och sedan förhoppningsvis få ett jobb.

William är nöjd och har fått prova på många olika arbetsuppgifter på Återvinningen, som att jobba i kassan, i kafeterian, hämta grejer med lastbil och sedan sortera.

Han säger sig bland annat ha lärt sig om vikten med samarbete och att prata med folk.

Vad tycker du om lönen?

– Det är en helt okej summa även om det inte är nå´t man hoppar av glädje av, säger William.

– Det är alltid roligt med lite småpengar...eller stora summor rättare sagt. 

Kungsörsgymnasisten Bahlbi Abraham feriejobbar också på Återvinningen.

– Jag vill tjäna pengar och träffa nya kompisar, säger han.

Bahlbi säger att han inte är så nöjd med lönen, han skulle vilja ha mer, men är i det stora hela är han nöjd med sitt feriejobb.

Pengarna vill han ha till att kunna göra roliga saker med sina kompisar.

Så här säger kompisen William Holmkvist om vad han vill göra med de pengar han tjänar:

– Jag kommer spara en del och sedan betala av en skuld.

Kungsörs kommun, liksom flera andra i länet, erbjuder sommarjobb för endast 17-åringar, alltså de som är födda -00, men vissa kommuner har större spann.

Sala har i sommar ordnat feriearbete för skolungdom mellan 15 och 19 år, och då tjänar 19-åringarna klart mer än 15-åringarna.

I vissa kommuner får alla som söker i tid ett feriejobb, vilket är fallet i Kungsör, där 45 ungdomar fått sommarjobb.

I Västerås däremot har 1 900 ansökningar kommit in och 600 skolungdomar fick jobb. I Västerås får alla feriearbetande gymnasister 90 kronor i timmen oavsett ålder. 

Då de flesta som tar kommunala feriejobb är under 18 år får de inte göra alla sorts arbetsuppgifter och de har alla en handledare.

Sommarlovsarbete för de som är födda 2000

Kommun  Antal arbetstimmar kommunen
erbjuder födda -00
Timlön inkl. semesterersättning för födda -00
     
Västerås 100 h 90 kr
Skinnskatteberg 90 h 85 kr
Fagersta 60 h 83 kr
Hallstahammar 40 h inom parken eller 90 h inom vården 82 kr
Sala 90 h 76 kr
Norberg 60 h 72 kr
Surahammar 60 h 70 kr
Köping 90 h  69 kr
Arboga 90 h  69 kr
Kungsör 105 h 65 kr
     
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".