Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Margareta Hallner
Margareta Hallner på Funktionsrätt Västmanland och har fått nog av bristen på särskilda boenden. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio

Brist på särskilt boende i länet

1:44 min

Boverkets kartläggning av Sveriges kommuner visar att det saknas bostäder med särskild service. Funktionsnedsatta människor glöms bort i dessa tider av bostadsbrist, hävdar intresseorganisationen Funktionsrätt Västmanland som Margareta Hallner företräder.

– Det är alldeles för lång kö här och alldeles för få bostäder med särskild service. Det gäller nästan samtliga kommuner i länet, säger Margareta Hallner, styrelseledamoten som kämpar för funktionsnedsattas behov av särskilt boende.

– Jag råkar ha ganska god pejl på Sala och de har väl inte fått igång något byggande förrän nu. De ligger långt efter och en del får stå flera år i kö och det är inte okej, säger Margareta Hallner.

Funktionshindrade i det här fallet är enligt Hallner oftast personer med utvecklingsstörning som till exempel autism. Det är sällan fråga om inflyttade, för normalt har de gått i särskola här i länet och är sedan länge en del av målgruppen.

Många bor hemma hos sina anhöriga i väntan på bostad, och det är inte ovanligt att 40- och till och med 50-åriga autistiska personer bor hemma hos sina gamla föräldrar, menar Margareta Hallner.

Boverkets har gjort en enkät bland Sveriges kommuner, vilket tidningen Hem & Hyra tog upp i veckan. Statistiken därifrån visar att endast två av Västmanlands kommuner rapporterar att de är i balans, och det är Norberg och Fagersta.

I Västerås råder underskott och kommer så förbli i ett par år, har kommunen svarat i Boverkets enkät. Men om fem år räknar Västerås kommun med att man är i balans vad gäller bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Något Margareta Hallner på Funktionsrätt Västmanland ställer sig något tvivlande till:

– Jag hoppas att de tar sig i kragen.

När bostadsbristen ska övervinnas så glöms ofta de med speciella behov bort, menar paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige, och får medhåll av Västmanlandsavdelningen.

Vem är att skylla på det här underskottet?

Det är ju politiken. Men inte bara politiken, för det är faktiskt en hel del politiker som inte sätter ner foten gentemot tjänstemännen, för de styr mer än vad politiken gör, åtminstone här i Västerås, säger Margareta Hallner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".