Bostadsbristen gör det svårt att ordna särskilt boende

0:56 min

Magnus Johansson (S) i nämnden för personer med funktionsnedsättningar i Västerås menar att bostadsmarknaden i stort påverkar när man letar bostäder med särskild service.

I Västmanland är det brist på bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Det visar statistik från Boverket, vilket tidningen Hem & Hyra uppmärksammade förra veckan.

De mest sårbara i samhället glöms bort, menar intresseorganisationen "Funktionsrätt Västmanland" och dess företrädare Margareta Hallner.

Bland annat menar hon att politikerna har ett stort ansvar.

Nu svarar förste vice ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättningar i Västerås, socialdemokraten Magnus Johansson.

– Vi har en bostadsbrist i landet och bostadsbrist i Västerås som är betydande. Och det är ju så klart att det bidrar till att det blivit svårare för oss att kunna ordna sådana bostäder.

– Under de senaste 10 åren i Västerås har vi inte lyckats få fram särskilda bostäder i den takt som behövs för att vi ska kunna garantera människor bostäder skyndsamt utifrån behov. Men beroende på vad människor behöver för stöd så behövs också personal som kan ta hand om dem. Men vi ska se till att de här människorna inte behöver oroa sig för sin boendesituation, säger Magnus Johansson.