Anlagd bilbrand i Västerås.
Anlagd bilbrand i Västerås. (Arkivbild) Foto: Inga Korsbäck/SR

Moderaterna vill snabba på kameraövervakning på Bäckby

1:24 min

I ett öppet brev kräver nu Moderaterna i Västerås att kameraövervakning genast ska införas på utsatta platser på Bäckby. Människor måste få känna sig trygga, säger moderaten Fredrik Dalmo.

Moderaterna menar i brevet, som vänder sig till kommunstyrelsens ordförande och det kommunala bostadsbolaget Mimer, att det krävs skyndsamma åtgärder.

Mimer har tidigare fått tillstånd av Länsstyrelsen Västmanland till kameraövervakning, men arbetet med det här har dragit ut på tiden.

– Något har hänt i Sverige och speciellt i Västerås. Det måste vara nog, människor måste känna sig trygg i sitt eget bostadsområde. Det brinner på alldeles för många ställen, och vi kan inte vänta längre innan vi tar beslut att sätta upp kameror, säger Fredrik Dalmo, ledamot i Mimers styrelse.

Socialdemokraten Lars Korkman, som är ordförande i Mimers styrelse, håller med om att kamerorna bör sättas upp så snart som möjligt men att det finns frågetecken runt det hela.

– Att bara sätta upp kameror kanske inte är en lösning, och det finns två alternativ:

– Det ena är kameraövervakning där man bara dokumenterar, och det andra är en aktiv övervakning där någon i realtid följer vad som händer. I båda fallen krävs upphandlingar enligt Lagen om offentlig upphandling LOU, och det är en process som tar tid, säger Lars Korkman.

Kan nästa styrelsemöte tidigareläggas?

– Det är fullt möjligt, men vi vill ha en dialog med hyresgästerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".