Nyanlända siktar på eget företag

3:06 min

Nu ska nyanlända i Mälardalen stöttas i att starta egna företag. I höst drar utbildningar och nätverk med mentorer igång i ett 15-tal kommuner efter en pilotmodell i norra Västmanland.

Makarna Valerij Gortjakov och Irina Merkina är båda journalister och kom till Sverige från Ryssland för tre år sedan.

Nu bor de i Skinnskatteberg. De och ett 20-tal andra nyanlända i Skinnskatteberg och grannkommunerna Norberg och Fagersta, går en individuellt anpassad företagarutbildning på respektive ort.

Initiativet kommer från organisationen Företagarna Mälardalen. De tre kommunerna i Västmanland har jobbat fram en pilotmodell som fått statliga Tillväxtverket att satsa tre miljoner kronor.

När projektet nu utvidgas till ett 15-tal kommuner i fem län, förutom Västmanland också Stockholm, Uppsala, Sörmland och Dalarna.

För att fler ska komma i försörjning, är det viktigt att ta tillvara företagskunskaper och modifiera dem utifrån vårt samhälle, säger Kerstin Törngren, projektledare för pilotsatsningen i norra Västmanland.

Marnix Bijl bor i Skinnskatteberg och driver ett eget företag med inriktning på företagsutveckling.

Han flyttade från Nederländerna till Sverige 2009 och ser fram emot att fungera som mentor för Valerij och Irina.

– Det finns många praktiska frågor. Om den svenska affärskulturen, men också vilka blanketter som används. Sådana kunskaper har jag.