sprängning vid polisstation i Hallsta
En explosion inträffade vid polisstationen i centrala Hallstahammar under söndagsnatten. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio

Sprängning vid polisstationen i Hallstahammar - men nu öppnar den igen

0:16 min

Natten till söndagen drabbades polisstationen i Hallstahammar av en sprängning. Nu öppnas stationen igen.

Under måndagen kommer polisstationen att ha öppet, nästan som vanligt, enligt polisen. 

– Det är vad jag fått till mig, säger polisbefälet Martina Saghamre på länskommunikationscentralen i Västmanland.

Hon tillägger också att det är tur att ingen kom till skada. 

– Stationen var tom på folk och det var tur att inte heller någon i allmänheten var i närheten när det small, säger Martina Saghamre. 

– Det är en allvarlig händelse och det blir inte mindre allvarligt av att det har hänt vid polisstationen, säger Per Björklind, förundersökningsledare vid krimjouren i Västmanland.

Det var vid 01:20-tiden under söndagsnatten som polisen fick flera samtal om att det hade hörts en kraftig explosion i centrala Hallstahammar.

– Det visar sig att det har varit en smäll vid polisstationen som fick skador på fastigheten. Även intilliggande fastighet fick skador, vilket tyder på att det var en kraftig explosion som har träffat husen, säger Per Björklind.

Området vid polishuset och en parkering spärrades av för en teknisk undersökning under söndagen. Under eftermiddagen fick polisen hjälp av nationella bombskyddet.

Men det ska inte finnas några misstankar om nya hot. Bombskyddet anlände för att säkra platsen och bistå med rätt kompetens, enligt polisen.

Entrédörren vid polishuset samt några kringliggande rutor ska vara skadade. Men ingen person ska ha kommit till skada, enligt vad Per Björklind känner till.

– Och det är himla tur för vid den här tiden på natten är det ju folk som är ute och rör sig, säger han.

Polisen är intresserad av alla slags iakttagelser som kan ha gjorts i samband med explosionen och genomför under dagen förhör på platsen.

– Inget är för litet eller för stort, vi är intresserade av alla iakttagelser, säger Per Björklind.

Såvitt han vet har det inte funnits någon känd hotbild mot polisstationen i Hallstahammar.

– Nej, inte vad jag vet. Men det har ju varit lite smällar i Hallstahammar på senare tid. Om det finns något samband får undersökningen visa.

Polisen har inga misstänkta i nuläget. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".