Alli Jönsson.
1 av 2
Alli Jönsson någon månad innan hon avled i juli 2014. Foto: Ove Jönsson.
Ove Jönsson
2 av 2
Alli Jönssons son Ove Jönsson i Arboga. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

88-årig kvinna avled efter fall på äldreboende

2:00 min

Pilfinksgårdens äldreboende i Västerås har för få anställda nattetid, anser IVO. Ove Jönssons 88-åriga mor föll flera gånger på boendet och avled i juli 2014.

Många reaktioner på vår Facebook-sida.

Efter det sista fallet på Pilfinksgården så var mamman blåslagen, säger Ove Jönsson: 

– Barn och barnbarn fick inte ta adjö av mor. Jag vägrade att släppa dit dem. Hon såg för bedrövligt ut. Det kan inte vara roligt för dem.

 

Det var kritik från sonen Ove Jönsson i Arboga och en lex Maria-anmälan som senare gjordes som fick Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att börja granska boendet år 2015.

Nyårsafton 2013 föll Alli Jönsson första gången och enligt Lex Maria-anmälan ramlade Alli minst tio gånger våren 2014.

Efter ett fall i maj 2014 hamnade Ove Jönssons mamma på sjukhuset i Västerås. Där upptäcktes nya och gamla skador som inte behandlats tidigare.

Då var hon med om sex fallolyckor inom åtta dagar. Till slut var hon tvungen att åka till sjukhuset. 

– Jag begärde att man skulle göra en hjärnröntgen och då kunde man konstatera att hon hade två gamla hjärnskador och brustna revben.

– 2012 när man gjorde en hjärnröntgen då fanns det inga skador, säger Ove Jönsson till P4 Västmanland.

Ove Jönsson, som hela tiden kritiserat bemanning nattetid på Pilfinksgården, får stöd av IVO.

På Pilfinksgården finns 47 platser och sex avdelningar utspritt på tre våningar. Två undersköterskor jobbar natt och så finns ett mobilt team som åker runt till tre boenden.

I IVO:s färska beslut från den 8 augusti 2017 skriver myndigheten att enskilda med demenssjukdom inte kan få sina behov av hjälp och stöd tillgodosedda nattetid på Pilfinksgården.

Ove Jönsson vill se en förändring.

– Ja, jag vill se ett resultat för boende och kommande boende på Pilfinksgården. Att ingen ska behöva uppleva det min mor upplevde, säger Ove Jönsson.

Lotta Tronét, verksamhetschef för äldreomsorg, särskilt boende och korttidsverksamhet, kommer senare idag att kommentera IVO:s beslut för P4 Västmanland.

Jonas Cronert (S) och ordförande i Västerås stads vård och omsorg styrelsens ordförande, säger till P4 Västmanland att han inte har tagit del av beslutet.

19 september ska styrelsen behandla ärendet och 20 september vill IVO veta vad styrelsen för Västerås stads Vård och omsorg vidtagit för åtgärder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".