IVO-skylt och Alli Jönsson.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Ove Jönsson

Kritik från IVO: För få jobbar natt på Pilfinksgården

1:11 min

Nattbemanningen är för låg på Pilfinksgårdens äldreboende som drivs av Västerås stad. Det anser IVO som startade en granskning efter att en kvinna fallit och avlidit.

Nyheten om Alli har väckt många reaktioner på vår Facebook-sida.

En demenssjuk kvinna ramlade upprepade gånger på Pilfinksgårdens äldreboende i Västerås. Nu får Västerås stad kritik på grund av att boendet har för få anställda nattetid.

Personer med demens kan få klara sig utan hjälp stora delar av natten, skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i sitt beslut.

– Det skedde ett antal fall främst under nattetid och på morgnar och av den utredning som genomfördes där framkom att det var låg bemanning på natten, säger Lena Nyberg som är inspektör på myndigheten.

IVO började granska boendet efter en anmälan från Ove Jönsson, vars mamma Alli hade ramlat ett antal gånger på boendet - och då slagit sig illa. Efter det sista fallet, i juli 2014, avled hon på Pilfinksgården.

– IVO gjorde en inspektion på boendet och ett antal intervjuer. Det framgick att nattpersonalen inte hade uppsikt och utan dröjsmål kunde stödja de boende, säger Lena Nyberg.

IVO menar nu att bristerna måste åtgärdas. Alla avdelningar ska vara bemannade hela dygnet så att personalen har uppsikt och kan stödja de boende.

Senast den 15 september vill IVO veta vad styrelsen för Västerås stads Vård och omsorg vidtagit för åtgärder.

Jonas Cronert (S), styrelsens ordförande, säger till P4 Västmanland att han inte har tagit del av beslutet.

Lotta Tronét, verksamhetschef för äldreomsorg, särskilt boende och korttidsverksamhet, kommer senare idag att kommentera IVO:s beslut för P4 Västmanland.

Styrelsen ska behandla ärendet på nästa styrelsemöt, den 19 september, enligt Jonas Cronert.

Västerås stad har nu fått anstånd till den 20 september för att kunna svara IVO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".