Bilar utanför skola
1 av 2
Bilar utanför skola i Västerås. Foto: Liselotte Mellesmo
Peppe Hämeeniemi.
2 av 2
Peppe Hämeeniemi. Foto: Liselotte Mellesmo

"Sluta skjutsa era barn till skolan"

0:28 min

Föräldrar borde sluta skjutsa sina barn till skolan eftersom de utgör den största risken mot säkerheten vid skolorna. Den menar föräldern Peppe Hämeenniemi.

Men om föräldrarna ska sluta då måste också trafiksituationen bli säkrare för barnen, menar han.

– Att återinföra skolpoliser är ett förslag. Att hastighetssäkra kring skolor och gör säkra passager för gående och cyklister behövs också för att föräldrar ska våga släppa iväg sin barn till skolan för egen maskin, säger Peppe Hämeeniemi och förtsätter:

– Den absolut viktigaste punkten är en sänkt bashastighet i tätort. Nu är den 50 km/h. Kommunen vill sänka den till 40 km/h och det tycker jag är svagt, man borde sänka den till 30 km/h.

Så här säger Ulf Jansson (C) på tekniska nämnden i Västerås om synpunkterna.

– Vi har 38 mil cykelväg i Västerås som är separerade från trafik och jag hoppas att man utnyttjar de vägarna och visar barnen att det ofta finns säkra vägar till skolorna, säger Ulf Jansson som också medger att det brukar vara svårt när de diskuterar om att sänka hastigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".