Västerås Citygymnasium
Västerås Citygymnasium Foto: Anna Mi Skoog / Sveriges Radio

Små elevgrupper på Västerås Citygymnasium

1:59 min

Västerås Citygymnasium hade efter antagningen i juli bara 17 elever till de nationella programmen, fördelade på fem olika inriktningar. Men Skolinspektionen ser vissa risker med små elevgrupper.

Trots det låga elevantalet i årskurs ett kommer Citygymnasiet ändå att erbjuda fem nationella program. Det meddelar skolans vd och rektor Eliseo Soria Reátegui, som inte vill ställa upp på en bandad intervju.

När Skolinspektionen granskar befintliga skolor kan ett litet elevunderlag väcka vissa farhågor. 

– Det kan finnas en risk att eleverna får mycket självständigt arbete och får arbeta på egen hand eller på annan plats, säger Lena Högback, enhetschef för Skolinspektionen i Stockholm.

När nya friskolor ansöker om att få starta kan ett tunt elevunderlag bidra till att de inte får tillstånd. 

– Har man inte tillräckligt många elever, så får man ju mindre inkomster på skolan och då har man också mindre pengar att finansiera allting som skolan ska erbjuda eleverna, säger Christian Bjelke, chef för Skolinspektionens enhet för tillståndsprövning. 

Den slutliga antagningen för hösten är ännu inte klar, så elevantalet på skolorna kan fortfarande förändras.

Citygymnasiet har i nuläget sammanlagt 260 elever på nationella program och introduktionsprogram, enligt rektorn.

Man har resurser för att hålla kvalitet i sina utbildningar och 90 procent av lärarna är behöriga, intygar han. 

Och när Skolinspektionen granskar skolor är sådant som behöriga lärare viktigare än elevgruppers storlek.

– I grunden är det ju inget fel att en elevgrupp är liten, det kan vara tvärtom. Det vi tittar på är ju om eleverna får det de har rätt att få: Behöriga lärare och att eleverna får den tid de ska ha enligt sin timplan och kursplan, säger Lena Högback. 

Men om man som elev eller förälder är osäker på om en skola kan uppfylla vad som utlovas – vad kan man då göra?

– Man kan, tycker jag, ställa frågor till skolan om hur man har tänkt och hur man säkerställer att eleverna får det de har rätt till. Om man efter det skulle vara orolig för att så inte är fallet, så kan man ta kontakt med Skolinspektionen, säger Skolinspektionens Lena Högback till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".