Annelie Pettersson, administrativ chef på sociala nämndernas förvaltning
Annelie Pettersson, administrativ chef på sociala nämndernas förvaltning Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Västerås Stad har fått bättre koll på hemtjänstbolag

1:35 min

Nu kan Västerås Stad ha bättre kontroll på bolagen som utför hemtjänst åt kommunen.

I många år har systemet för tidrapportering gjort att det inte varit möjligt för Västerås Stad att kontrollera så kallad efterrapporterad tid, men det ändrades i våras.

Västerås Stad mäter elektroniskt tiden som hemtjänstpersonal är hemma hos de äldre, personalen loggar in när de kommer och ut när de går därifrån.

Bolagen som utför hemtjänst åt kommunen får sedan betalt för tiden de varit hos de äldre, men bolagen får även lägga till tid i efterhand, exempelvis om någon glömt att logga in sig vid ett besök, eller för tjänster utanför hemmet, som att handla mat.

Men det här ska bara ske i undantagsfall, och i omkring sex år har inte Västerås stad haft tillgång till bolagens egna tidrapporteringssystem och därför inte kunnat kontrollera hur mycket tid som lagts till i efterhand.

Men sedan i våras går det nu att göra de kontrollerna, berättar Annelie Pettersson, som är administrativ chef på sociala nämndernas förvaltning.

– Det gör att vi tycker att vi är mer säkra på att det vi betalar ut är korrekt, att det inte läcker ut några pengar i onödan, säger Annelie Pettersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".