Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bombardier huvudkontor
Bombardiers huvudkontor. Foto: Henrik Montgomery/TT
Åtal i stor muthärva
1:51 min

I dag väcks åtal mot en anställd i den svenska delen av det multinationella teknikföretaget Bombardier i den stora muthärva som blev känd i våras.

Bombardier har sitt svenska huvudkontor i Västerås.

Kammaråklagare Thomas Forsberg anser sig funnit bevis för att företaget och mannen planerat ett brottsligt upplägg, i syfte att vinna en värdefull order, långt innan det fanns någon anbudsförfrågan.

– Vi har hittat material som ligger så långt tillbaka som 2011, det vill säga långt innan detta påbörjades, där det går att utläsa en idé och en tanke om hur den här affären skulle läggas upp. Man kan kalla det för brottsplan ifall man vill; en plan för hur affären ska ros i hamn.

Det handlar om ett kontrakt för leverans av signalsystem till järnvägsmyndigheten i Azerbadzjan mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Kontraktet, värt motsvarande över två och en halv miljarder kronor, undertecknades hösten 2013. En viktig order alltså, som åklagaren menar vanns av Bombardier tack vare ett brottsligt upplägg där en tjänsteman hos beställaren, alltså järnvägsmyndigheten i Azerbajdzjan, själv fick del av ordern genom ett eget bolag och därmed själv kunde tjäna pengar på det. Allt enligt handlingar Thomas Forsberg tagit del av.

 – Den här tjänstemannen förklarade sig ha möjlighet att påverka utgången av upphandlingen och samtidigt själv var intresserad av att bli gynnad.

Den i Sverige sedan mars häktade mannen som nu åtalas har haft en central roll i upplägget där mutor spelat en viktig roll, anser Thomas Forsberg.

– Han är den som undertecknat alla kontrakt, han är den som haft de faktiska kontakterna med tjänstemannen och med andra personer.

Efter husrannsakan hos svenska delen av Bombardier Transportation, men även efter telefonavlyssning, vittnesförhör utomlands och med utredningsmaterial på över 3 000 sidor, åtalar Thomas Forsberg nu alltså den hos Bombardier anställde mannen för grovt givande av muta genom hans del i upplägget med tjänstemannen i Azerbajdzjan.

– Mottagaren har alltså suttit på två stolar. Dels som anställd och dels genom att ha haft ett eget bolag som blivit partner, och som fått i runda slängar en fjärdedel av kontraktssumman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".