Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sommarstugan utanför Arboga.
Sommarstugan utanför Arboga. Foto: TT
Sommarstugemorden
Dom idag om sommarstugemorden
2:06 min

Klockan 11 idag meddelar Västmanlands tingsrätt sin dom när det gäller den 42-åriga kvinnan och hennes expojkvän som är åtalade för mord och mordförsök.

P4 Västmanland sänder direkt i samband med domen klockan 10.50-12.30.

Åklagare Jessica Wenna har yrkat på livstids fängelse för kvinnan.

– Det är hon som är hjärnan bakom de här gärningarna. Det är hennes närstående och det är hennes motiv. Det finns för hennes del ingen annan möjlig påföljd än livstids fängelse, sa hon vid slutpläderingarna vid tingsrätten.

Den 42-åriga kvinnan och hennes expojkvän har åtalats vid Västmanlands tingsrätt för mord på kvinnans pappa och mordförsök på kvinnans mamma förra året.

Kvinnan har dessutom åtalats för mord alternativt anstiftan till mord på sin tidigare make. Allt hände på kvinnans föräldrars sommarställe utanför Arboga. Kvinnan är dessutom åtalad för en rad andra brott.

Expojkvännen har erkänt mord och mordförsök, medan kvinnan hela tiden nekat till brott. Båda har genomgått rättspsykiatrisk undersökning, men inte bedömts som sjuka.

Den 42-åriga kvinnans advokat Amanda Hikes vill att hon får ett tidsbestämt straff och hänvisar till att hon levt under stor press.

– Om tingsrätten finner att åtalet är styrkt så ska ett tidsbestämt straff utdömas, säger kvinnans advokat.

Under hela rättegångsprocessen har det rått delade meningar om expojkvännens ålder. Själv har han varit svävande om sin ålder, men har till slut hävdat att han var 20 när brotten begicks, enligt advokat Lars Jähresten.

Rättsmedicinalverket har inte kunnat fastställa om expojkvännen nu är över eller under 21 år. En ålder som är avgörande för om en person kan dömas till livstids fängelse eller inte.

Åklagaren yrkade först på livstids fängelse för expojkvännen. Dagen efter kom handlingar till åklagarmyndigheten från Iran. Kopior på förhör med expojkvännens anhöriga och handlingar som innehöll fotografier och födelseuppgifter.

Efter att handlingarna översatts från persiska ändrade åklagaren sitt yrkande från livstidsstraff till ett tidsbestämt straff på 14 år, ett straff som även expojkvännens advokat tycker är rimligt.

– Han har stått under inflytande av 42-åringen när han kom till Sverige. Han har inte haft någon ekonomisk vinning av det här. Han har inte planerat de här gärningen, utan det är hon som ligger bakom allting, säger advokat Lars Jähresten.

Klockan 11 idag meddelar Västmanlands tingsrätt sin dom.

Tre personer är fortfarande misstänkta för delaktighet i mordet på 42-åringens tidigare make. Där pågår fortfarande en förundersökning.

Mer om Sommarstugemorden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".