Tensta
Polis undersöker platsen där en person har skottskadats i huvudet i Tensta. Foto: Maja Suslin/TT

Samband mellan skjutningar utreds

1:42 min

Det har varit skottlossning på flera platser i Sverige det senaste dygnet, bland annat i Västerås. I Uppsala och Tensta i nordvästra Stockholm hade skottlossningarna dödlig utgång.

Det kan finnas ett samband mellan de olika brotten säger Christer Nordström, presstalesperson hos polisen i Uppsala.

– Vi har ingen misstänkt, vi vet ännu inte vad motivet är, vi utesluter inte att det handlar om någon form av uppgörelse. Vi hade tidigare en skjutning i Västerås, men vi har också haft skjutningar tidigare, i Malmö och i Stockholm. Nu tittar vi på ett antal av de här skjutningarna för att se om det kan finnas någon koppling mellan dem och det som inträffade i Uppsala i går.

På samtliga de orter som Christer Nordström räknar upp förekom det skottlossning i går. I Västerås blev två män beskjutna och skadade. Senare på kvällen hittades en man ihjälskjuten i Uppsala. I Tensta sköts en man till döds och i Malmö besköts två män i 25-årsålderna, som nu vårdas på sjukhus.

För inblandningen i dödsskjutningen i Tensta har en man nu anhållits, rapporterar TT, och de båda männen som skottskadades i Malmö är kända av polisen sedan tidigare. Det kan alltså röra sig om så kallade interna uppgörelser i den undre världen, där en begränsad krets personer, så gott som alltid yngre män, angriper varandra.

Och trots stora insatser från polisens sida tyder ingenting på att det grova våldet minskar. Christer Nordström på polisen i Uppsala igen.

– Min personliga uppfattning är att vi har naturligtvis inte sett slutet på detta utan får räkna med att det kan komma att fortsätta. Det är därför det är så viktigt att vi får allmänhetens hjälp med tips och iakttagelser så att vi verkligen kan få tag på de personer som ligger bakom skjutningar runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".