Kvinnan och hennes expojkvän har åtalats för mord på kvinnans pappa och mordförsök på kvinnans mamma.
1 av 5
Den 42-åriga kvinnan dömdes till livstid idag. Foto: Johan Hallnäs/TT
Dom meddelas idag i Västmanlands tingsrätt.
2 av 5
Spänd väntan på domen. Foto: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio
Dom meddelas idag i Västmanlands tingsrätt.
3 av 5
Många journalister på plats i Västmanlands tingsrätt. Foto: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio
Terje Lund rapporterar från tingsrätten om sommarstugemorden.
4 av 5
Terje Lund rapporterar från tingsrätten om sommarstugemorden. Foto: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio
Dom meddelas idag i Västmanlands tingsrätt.
5 av 5
Dom meddelas idag i Västmanlands tingsrätt. Foto: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio
Sommarstugemorden

42-åringen döms till livstids fängelse

2:32 min

Den 42-åriga kvinnan dömdes idag till livstids fängelse för sommarstugemorden utanför Arboga. Hennes expojkvän dömdes till 14 års fängelse för mord och mordförsök. 

Till vår samlade rapportering om sommarstugemorden.

Den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna och hennes expojkvän stod åtalade för mord på 42-åringens pappa och mordförsök på mamman förra året vid sommarstugan utanför Arboga. 

Den 42-åriga kvinnan döms till livstids fängelse. Hon döms på samtliga åtalspunkter: mord och försök till mord på föräldrarna, anstiftan av mord på maken samt stämpling till mord i några fall.

Dessutom döms hon för stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning och hot mot tjänsteman.

Expojkvännen döms för mord och försök till mord till fängelse i 14 år. En av rättens ledamöter är skiljaktig och vill bestämma påföljden till fängelse i tolv år. Expojkvännen utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Åklagare Jessica Wenna är nöjd med domen och kommer inte att överklaga.

– Jag kan konstatera att tingsrätten helt delar åklagarens bedömning angående vilka brott de här två personerna ska dömas för. 

Två av rättens ledamöter är skiljaktiga på så sätt att de vill ogilla åtalet för hot mot tjänsteman. 

Utöver fängelsedomarna ska 42-åringen och expojkvännen betala skadestånd till anhöriga till de mördade. Det handlar om den 42-åriga kvinnans makes familj och medlemmar ur hennes egen familj.

Under förra veckan meddelade Rättsmedicinalverket att det inte går att fastställa expojkvännens ålder, och för att kunna dömas till livstids fängelse måste man ha fyllt 21 år.

Åklagaren yrkade först på livstids fängelse för expojkvännen men efter att ha fått iranska handlingar ändrade åklagaren sitt yrkande till ett tidsbestämt straff på 14 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".