Polisavspärrning
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Polisen om senaste tidens skjutningar

1:48 min

Den senaste helgen inträffade flera dödsskjutningar i landet, och i Västerås skadades två personer vid en skottlossning på öppen gata. Enligt Anders Hedström på polisen sker den här typen av brott ofta nära bostadsområden.

- Man väljer att använda skjutvapen i närheten av trafikerade gator och bostadshus och struntar i att oskyldiga kan drabbas, man är hämningslös, säger Anders Hedström, presskontakt för polisområde Västmanland.

Enligt Hedström har tidigare uppmärksammade skjutningar handlat om uppgörelser mellan grovt kriminella personer som uppenbarligen har tillgång till vapen.

– Det finns helt klart vapen i omlopp, vapen som förs in i landet illegalt.

Var kommer de ifrån?

– Det är jag inte man att svara på här och nu, men de kommer in från olika håll.

Vilken typ av vapen rör det sig om?

– Pistoler, för det mesta.

Fredagens skjutning är inte den första i Västerås, men på grund av svårigheten att koda den här typen av brott finns det ingen tillförlitlig statistik som visar om skjutningar har blivit vanligare eller ej. För polisen i Västmanland handlar det nu om att få in fler vittnesuppgifter - och stävja oro. 

– Vi har en ökad polisnärvaro i området, dels för att människor ska känna sig tryggare, dels för att de ska kunna kontakta polisen. Vi är exempelvis mycket intresserade av fler uppgifter om en moped som ska ha setts köra från platsen, säger Anders Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".