Amir och Linnéas färdiga resultat.
1 av 5
Amir och Linnéas färdiga resultat. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Amir Kheirmand och Linnea Seidel.
2 av 5
Amir Kheirmand och Linnéa Seidel. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Amirs smaskiga mat.
3 av 5
Amirs smaskiga mat. Foto: Jonna Noblin /Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand i farten.
4 av 5
Radiokocken Amir Kheirmand i farten. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirman och Linnéa Seidel.
5 av 5
Radiokocken Amir Kheirman och Linnéa Seidel jobbar på i köket. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Amir gör smarrig mat med asiatisk touch

I dag lagar vår radiokock Amir Kheirmand något av det godaste man kan laga i ett kök, enligt honom åtminstone. Och vår bakdrottning Linnéa Siedel är med oss som gäst.

Ångade grönsaker med brynt sojasmör

4 portioner

Tid: 20 minuter

 

2 st pak choi, delad i halvor

1 näve sparrisbroccoli/sockerärtor, bondbönor eller liknande

100 gram smör

2 msk schalottenlök, finhackad

1 msk ingefära, riven

½ dl ljus soja

2 msk rostade sesamfrön

 

Ånga grönsakerna i cirka 10 minuter tills de mjuknat men fortfarande har sin spänst kvar.
Bryn smöret. Lägg i schalottenlök och ingefära och låt fräsa i 30 sekunder. Häll på sojan och blanda.
Lägg upp grönsakerna på ett fat och häll över sojasmöret.
Toppa med rostade sesamfrön.

 

Potstickers med Amirs superdippsås

Tid: 45 min

4 portioner

 

Potstickers

30 st wontonplattor, runda

250 gram fläskfärs

3 st, salladslökar, finhackade

½ kruka koriander, finhackad

½ msk färskriven ingefära

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk soja

sesamolja

salt

 

Amirs asiatiska superdippsås

2 msk fisksås

2 msk ljus soja

½ dl socker

2 st lime pressade

1 msk vatten

3 vitlöksklyftor, finhackade

2-3 thai chili, finhackade (anpassa efter den hetta du vill ha)

1/2 kruka koriander, finhackad

 

Börja med dippsåsen. Blanda ihop fisksås, soja, limesaft och socker i en skål och rör runt tills sockret löst sig. Lägg i resterande ingredienser och låt smakerna gotta ihop sig 30 minuter i kylen.

Blanda fläskfärs, salladslök, koriander, ingefära, vitlök, fisksås och ½ msk sesamolja i en skål. Lägg i en nypa salt och rör runt ordentligt tills du får en smet. Låt gärna smeten kallna i kylen 30 minuter.

Stoppa in fyllningen i wontonplattorna och forma ihop till knyten.
Hetta upp en teflonpanna. Häll i lite sesamolja och lite solrosolja. Lägg i dina snygga knyten och låt de fräsa på medelhög värme 3-4 minuter tills de blivit krispiga undertill. Höj värmen, häll på ½ dl vatten och sätt på ett lock. Dina potstickers är klara när all vatten är borta. Det tar 3-4 minuter.
Servera med dippsåsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".