Brist på föda i skogen lockar björnar till bebyggelse. Foto: Per Løchen/SCANPIX NORWAY sx583fd8
1 av 2
Björnar kartläggs i Västmanland. Foto: Per Løchen/SCANPIX NORWAY
Daniel Mallwitz
2 av 2
Daniel Mallwitz naturvårdshandläggare länsstyrelsen. Foto: Inga Korsbäck

Spaning efter björn i Västmanland

1:33 min

Under årets älgjakt ska jägare i Västmanland även spåra björn. Med hjälp av björnspillning vill länsstyrelsen kartlägga förekomsten av björn, säger Daniel Mallwitz naturvårdshandläggare.

Kartläggningen gör länsstyrelsen tillsammans med Svenska Jägareförbundet. Björnspillsinventeringen görs i den norra länsdelen.

– Det här är första gången som vi i Västmanland har fått erbjudandet om att få vara med om det här, säger Daniel Mallwitz.

Trots att björnar är synliga i Västmanland då och då, så finns det enligt länsstyrelsens inga tecken på att det har fötts några björnungar i länet. De björnar som har setts är unga hannar som rör sig över stora områden och som kommer från angränsade län i de norra delarna av länet.

– Populationen har inte växt så att de har spridit sig hit än. Jakten gör att det går långsammare med spridningen, säger Daniel Mallwitz.

När det gäller själva björnspillsinventeringen som ska göras så är det viktigt att jägare lämnar uppgifter om var björnspillningen hittats, säger Daniel Mallwitz.

– Vi går ut till jägare om det här och om dem vill vara med. Det är kitt man får med ett litet rör, där man lägger lite av spillningen, även ett kuvert med en klisterlapp och så stoppar man det bara i brevlådan och så skickar man det till in till analysen. Det här gör att man för att se hur många individer man kan identifiera genom DNA i länet, säger Daniel Mallwitz.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".